Verkkokauppa on suljettu toistaiseksi.

Näin hoidat ja huollat pellavatekstiilejä

Pellavaa pidetään yhtenä vahvimmista luonnonkuiduista maailmassa. Vahvinkin kaipaa kuitenkin hellää hoitoa. Pellavatuotteiden pitkän iän salaisuus on hellä huolenpito.

Oikealla hoidolla ja huolenpidolla pellava säilyy käytössäsi kauniina pitkään. Tuotteiden hoidolla pidennät omalta osaltasi tuotteen elinkaarta ja ekologisuutta. Pellavan hoito on loppujen lopuksi melko helppoa ja yksinkertaista kunhan muistaa muutaman seikan.

Olemme keränneet muutamia vinkkejä pellavatuotteesi pitkän iän säilyttämiseksi toistuvista pesuista huolimatta.

 

Pesu ja kuivaus

Käytä mietoa tai neutraalia pesuainetta joka ei sisällä klooria tai peroxidia. Kloori voi heikentää kuitua ja saattaa aiheuttaa kellastumista. Pesuaineet jotka sisältävät valkaisuainetta sopivat valkoisille liinavaatteille, mutta niitä ei tule käyttää värilliselle pellavalle. Jos valkoiset liinavaatteet ajan myötä kaipaavat valkaisua, käytä happipohjaisia valkaisuaineita (Natriumperkarbonaatti on ympäristöystävällinen valkaisuaine ja sillä on myös hyvä desinfioimisteho bakteereja ja viruksia vastaan.)

Uudet tuotteet suositellaan pestävän viileämmässä lämpötilassa muutamien ensimmäisten pesukertojen ajan. Tämä käynnistää mercerointiprosessin joka parantaa mm. kankaan pesunkestävyyttä.

Koska pellava on luonnonkuitu siitä voi irrota hieman nukkaa ensimmäisten pesujen aikana, tästä syystä pellava on hyvä pestä alkuun erillään muusta pyykistä. Jatkossa pellavan voi pestä samanvärisen pyykin seassa normaalisti.

Pesulämpötila 40 astetta. Pellava kestää kuumaa ja mm. sitkeiden tahrojen kohdalla lämpötilaa voi nostaa 60 asteeseen. Pellava kannattaa pestä aina väljässä vedessä koska kuitu itsessään imee paljon vettä. Liian vähässä vedessä peseminen ei puhdista riittävästi ja lisää ryppyisyyttä. Huuhteluaineen käyttöä ei suositella.

Pellavaa voi kuivata kuivausrummussa kunhan sitä ei kuivaa täysin kuivaksi. Luonnonkuidulle edullisinta on jättää se hiukan kosteaksi. Tämä auttaa myös silittämisessä. Pellavian kuivausrumpuun laitettavat pallot vähentävät kuivausaikaa ja tekee pyykistä ihanan pehmeää ilman huuhteluainetta.

Pellavan silitys ja mankelointi

Rypyt kuuluvat pellavan luonteeseen ja ovat osa sen viehätystä. Pellavatuotteita ei siis välttämättä tarvitse silittää.

Pellavan silittämisestä tai mankeloimisesta pesun jälkeen on kuitenkin etua etenkin allergikoille. Silittäminen sulkee pellavan kuidut jolloin tuote pölyää vähemmän. Pellavan silittäminen on helpointa hieman kosteana, tarvittaessa voit kostuttaa suihkepullolla. Silitä aina nurjalta puolelta.

Pellavan kutistuminen

Tuotteissamme käytetty pellava on esipesty ennen ompelua jolloin valmis tuote kutistuu enintään 3%.

Tahrojen poisto pellavasta

Kaikki tahranpoistomenetelmät eivät sovi pellavalle ja pahimmassa tapauksessa vahingoittavat kangasta ja sen kuituja. Tässä on kerätty muutamia vinkkejä tehokkaaseen mutta hellään tahranpoistoon:

  • Puhdista tahra tuoreeltaan jos mahdollista
  • Vältä kankaan hankaamista ja vääntämistä märkänä.
  • Pese väljässä vedessä, pellava imee itseensä paljon vettä jolloin tahrat eivät välttämättä irtoa niukalla vedellä.

Tahranpoistoaineiden käyttöä kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan, sisäsaumaan tms. esimerkiksi pumpulipuikolla. Jos puikkoon jää väriä, älä käytä tuotetta.

Sitkeimpien tahrojen kanssa kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen ja viedä tuote pesulaan.